Descrierea indicatorilor din buletinul de analiza a apei
Buletinul de analiza a apei este un raport care furnizeaza informatii referitoare la calitatea apei.
Apa din reteaua publica de alimentare este testata periodic. Insa, e bine sa fiti preocupat si de calitatea apei din reteaua publica de alimentare, din cauza conductelor si traseelor pana la locatia dumneavoastra.
In cazul in care alimentarea cu apa se face dintr-o sursa proprie (put, fantana), atunci intra in sarcina proprietarului sa efectueze un buletin de analiza a apei la un laborator specializat.
Indiferent de sursa de apa, poti avea apa testata pentru contaminanti specifici de interes. Cunoscand calitatea apei puteti stii ce masuri sa luati astfel incat sa beneficiati de o apa cat mai pura.
Mai jos va explicam semnificatia unor contaminanti din apa si efectele acestora.
1. Mirosul, gustul si culoarea apei
In mod normal, apa trebuie sa fie inodora, incolora si insipida.
Mirosul si gustul apei se datoreaza schimbarii caracteristicilor acesteia (evidentiaza existenta unor substante, saruri minerale si gaze dizolvate).
Mirosul apei poate fi: miros de clor (urmare clorinarii apei, etapa de tratare a apei pentru a dezinfectie), miros de mucegai (aceste mirosuri sunt in mod normal un rezultat al materiei organice sau chiar unele pesticide in alimentarile cu apa. Chiar si in cantitati foarte mici pot introduce mirosuri neplacute in apa), miros de oua clocite (cauzat de prezenta hidrogenului sulfurat in apa; poate fi corosiv pentru instalatiile sanitare in concentrații mari), miros de uleiuri, benzina (poate proveni din infiltratii ale unor astfel de substante in panza freatica).
Gustul apei poate fi: gust sarat sau salciu (prezenta unui continut mare de sodiu in apa), gust metalic (cauzat de prezenta in apa a unei cantitati mari de fier sau din cauza plumbului, cuprului din instalatiile interioare locuintei).
Culoarea apei este data de substantele dizolvate de natura, minerale sau organice.
Culoarea apei poate fii: rosie sau maro (indica, in general, prezenta fierului si manganului in apa), albastra sau verde (in general, indica prerzenta cuprului in alimentarea cu apa), alb murdar (se datoreaza de obicei din cauza turbiditatii).
Acesti trei indicatori ai apei fac parte din categoria parametrilor fizico-chimici si organoleptici care, impreuna cu alti parametrii fizico-chimici si microbiologici definesc calitatea sau lipsa calitatii apei.
Reprezinta opacitatea sau lipsa de transparenta a apei, ca urmare a existentei in apa a unor particule fine in suspensie. Turbiditatea poate afecta culoarea apei. Principalul impact este doar estetic: nimeni nu doreste apa cu aspect murdar.
3. pH-ul apei
Exprima cantitativ aciditatea sau bazicitatea apei. pH-ul cu valoare sub 7 indica o apa acida, pH-ul cu valoare 7 indica o apa neutra, iar valoarea pH-ului peste 7 indica o apa alcalina/bazica.
4. TDS-ul apei
Indica totalitatea sarurilor dizolvate in apa (o masura a cantitatii totale de ioni din apa).
Reprezinta cantitatea de clor ramasa in apa dupa dezinfectia apei (etapa pentru asigurarea protectiei microbiologice a apei).
6. Duritatea apei
Duritatea apei este reprezentata de continutul total de saruri solubile de calciu si magneziu. In funcție de natura acestor saruri se deosebesc doua tipuri de duritati:
Duritatea temporara este data de continutul de hidrobicarbonat de calciu si hidrobicarbonat de magneziu care prin fierbere se transforma in carbonati insolubili, ce se depun.
Duritatea permanenta este data de continutul de saruri de calciu si magneziu ce nu se indeparteaza prin fierbere (cloruri, sulfati, azotati).
Duritatea totala se exprima prin suma duritatilor temporara si permanenta.
Duritatea apei se exprima in grade de duritate.
1 grad german = 1,79 grade franceze = 1,25 grade engleze
7. Magneziul
Saruri insolubile provinite in principal din roci sedimentare. Impreuna cu calciul, creaza efectul de apa dura.
8. Calciul
Se gaseste in apa sub forma de bicarbonati, sulfati si cloruri. Impreuna cu magneziul, creaza efectul de apa dura.
9. Oxidabilitatea apei
Reprezinta totalitatea substantelor organice si anorganice oxidabile in apa.
10. Fierul, manganul, cuprul, zincul
Fierul provine din roci ce au continut bogat in fier. Fierul si manganul sunt prezenti in mod natural in apa de adancime, iar cuprul si zincul pot proveni de la sistemele vechi de distributie ale apei sau de la coroziunea tevilor si fitingurilor din instalatia sanitara a casei. Fierul da un gust metalic si astringent apei provocand pete de rugina. Manganul produce pete maro inchis sau negre.
11. Amoniu, nitrati si nitriti in apa
Amoniul, nitritii si nitratii indica modificari in timp ale calitatii apei, cauzate de surse de impurificare specifice acestui tip de compusi.
Nitratii se pot regasi in apele din zonele in care s-au utilizat ingrasaminte chimice pentru agricultura. Nivelul nitratilor din apa de baut este recomandat sa fie sub valoarea de 50 mg/l. Acestia sunt periculosi in special pentru copii, sistemul lor digestiv ofera conditiile transformarii nitratului in nitrit. Nitritul in tractul digestiv al copiilor poate provoca methemoglobinemia (boala sangelui albastru). Nivelul ridicat de nitrati interfera cu capacitatea sangelui copilului de a transporta oxigen.
Nu fierbeti apa ce contine nitrati. Prin fierbere se mareste cantitatea. Nitritii sunt un rezultat al oxidarii microbiene a amoniacului. Amoniul reprezinta contaminarea apelor potabile cu ape menajere.
Tricloretilena este un lichid incolor cu un miros de cloroform. Este utilizata ca solvent in industria chimica, ca agent de eliminare a uleiurilor si grasimilor, in curatatoriile chimice, in operatiile de rafinare a sulfului, in industria de prelucrare a cauciucului, a vopselelor si a adezivilor, ca solvent pentru curatarea si uscarea pieselor electronice.
In cazul in care se foloseste apa ce contine tricloretilena pentru o durata lunga de timp, pot apare probleme la ficat si poate exista riscul de a face cancer. Este de asemenea iritant pentru ochi si pentru piele si toxic in stare de vapori.
13. Aluminiul in apa
Aluminiul este prezent in apa in mod natural si indus in urma procesului de tratare pentru obtinerea apei potabile.